Li Mengyi receptje
A kínai orvoslásban úgy tartják, hogy a shiitake gomba jó megelőző hatással és terápiás funkcióval bír a magas vérnyomásban, valamint a szív- és agyi érrendszeri betegségekben szenvedők számára. Én is nagyon szeretem használni ezt az alapanyagot, ráadásul a szárított és a friss shiitake gomba más-más ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. Érdemes kipróbálni ezt a receptet a szárított verzióval is és letesztelni, hogy neked melyik jön be jobban. 🙂
A zöldséges, shiitake gombás csirke elkészítéséhez először a csirkecombot felkockázzuk, a shiitake gombák gyökereit eltávolítjuk és 1 cm-es csíkokra vágjuk. A kaliforniai paprikát 2 x 2 cm-es darabokra, a chilit átlósan szeletekre, a sárgarépát pedig vékony téglalapokra vágjuk. Az újhagymát és a gyömbért felaprítjuk.
Egy tálba öntjük a világos és a sötét szójaszószt, az osztrigaszószt, a sót és a vizet, majd jól összekeverjük.
Wokban olajat hevítünk, majd alacsony lángon hozzáadjuk a cukrot. Sötétbarnás színig karamellizáljuk, ezután hozzáadjuk az újhagymát és a gyömbért, illatosra pirítjuk, majd beleöntjük a csirkekockákat és kevergetve megpirítjuk. Amikor kezd kifehéredni a hús, hozzáadjuk a shiitake gombát és kevergetve, közepes lángon 1 percig pirítjuk.
Beleöntjük a fűszeres szószt, átforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Nagy lángon főzzük és hagyjuk, hogy lassan elpárologjon a lé. Amikor már csak 2-3 cm szósz maradt a wokban, közepes lángra kapcsolunk és hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát és a chilit, gyors kevergetés mellett 1 percig pirítjuk, végül főtt rizzsel tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre:
500 g csirkecombfilé
10 db friss shiitake gomba
1 db zöld kaliforniai paprika
2 db hosszú chili (opcionális)
½ szál sárgarépa (100 g/szál)
1 szál újhagyma
3 cm friss gyömbér
2 ek szójaszósz
½ ek sötét szójaszósz (simával lehet helyettesíteni)
1 tk osztrigaszósz
3 tk só
3 ek víz
2 ek étolaj
1 ek kristálycukor
Tálaláshoz
főtt rizs
Jó étvágyat!
Forrás: streetkitchen.hu