Vietnam nemcsak természeti szépségeiről és gazdag történelméről híres, hanem a világ egyik legjelentősebb kávétermelő orszának is számít. Az itteni kávé egyedülálló ízvilággal bír, amelyet a sajátos termelési módszerek és a helyi fogyasztási szokások is meghatároznak.
A kávét a 19. században a francia gyarmatosítók vitték be az országba, és az idők során Vietnam a világ egyik legnagyobb kávétermelőjévé nőtte ki magát. A vietnami kávé különlegessége nemcsak az alapanyagokban, hanem a főzési módszerben is rejlik. A hagyományos vietnami kávét phin szűrővel készítik el, amely egy kis fémből készült, csepegtető rendszerű kávéfőző. A lassú csepegésű technika eredményeként a kávé aromája intenzív és telt lesz.

Termesztése és Szüretelése
Vietnam kávétermelése főként a központi felföldeken, például Dak Lak, Lam Dong és Gia Lai tartományokban zajlik. Az ország klímája és vulkanikus talaja ideális környezetet biztosít a kávécserjék növekedéséhez.

- Termesztés: Vietnam főként robusta kávét termeszt, amely kevésbé érzékeny a betegségekre és nagyobb hozamot biztosít, mint az arabica. A robusta növények alacsonyabb tengerszint feletti magasságban is jól fejlődnek, és ellenállóbbak a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.
- Szüretelés: A szüret általában kézi és gépi módszerekkel is történik, de a robusta esetében gyakran alkalmazzák a gépesített megoldásokat a hatékonyság növelése érdekében. A kávécseresznyéket akkor takarítják be, amikor teljesen beértek, hogy biztosítsák a megfelelő ízvilágot.
- Feldolgozás: A legtöbb vietnámi kávét száraz feldolgozási módszerrel dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávécseresznyéket a napon szárítják, majd eltávolítják a külső héjat. Ez a módszer intenzívebb, testesebb ízprofilt eredményez, ami jól illik a vietnámi kávé sajátosságaihoz.

A Vietnami Kávé Legnépszerűbb Fajtái
- Cà Phê Sữa Đá (Jeges kávé sűrített tejjel)
- A legismertebb vietnami kávéfajta. Az erős kávét édes, sűrített tejjel és jéggel szervírozzák. Az édes és kesernyés ízek különleges egyensúlyba kerülnek.
- Cà Phê Đen (Éjfekete kávé)
- Egy erős, feketén felszolgált kávé, amelyet általában cukor nélkül fogyasztanak, hogy a robusta fajtára jellemző telt, földes ízeket élvezhessék.
- Cà Phê Trung (Tojásos kávé)
- Egy különleges vietnami különlegesség, amelyben tojássárgát cukorral felvernek, majd forró kávéhoz adják. Az édes, krémes ital egyfajta folyékony tiramisu élményt nyújthat.
- Cà Phê Dụa (Kókusztejes kávé)
- Krémes, egzotikus ízvilágú ital, amelyben az erős vietnami kávé kókusztejjel és jéggel keveredik.
- Weasel Coffee (Civet macskás kávé)
- Egy prémium vietnami különlegesség, amelyet a cibetmacskák által megevett, majd kiürített kávészemekből készítenek. A fermentációs folyamatnak köszönhetően az ízvilág selymesebb, lágyabb lesz.

Vietnam utcáin szinte minden sarkon találni egy kis kávézót, ahol az emberek kis műanyag székeken ülve beszélgetnek és kortyolják a kávéjukat. A vietnamiak a kávézást nemcsak egy gyors koffeinbevitelnek tekintik, hanem egy társas élménynek is.

Miért Különleges a Vietnami Kávé?
A vietnami kávé a természeti adottságok, az egyedi feldolgozási módszerek és a helyi kávézási kultúra miatt egyedülálló ízvilággal bír. Az erőteljes robusta szemek, a lassú főzési módszer és az egyedien elkészített receptek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vietnami kávé egy igazán autentikus és felejthetetlen ízélményt nyújthasson.